Advies & interimmanagement

Verslag IAM-NL themabijeenkomst “Ontwikkelingen in assetmanagement en de ISO 55000 serie"

IAM NLOp 16 mei 2019 organiseerde het Institute of Asset Management Nederland in samenwerking met NEN en World Class Maintenance een themabijeenkomst rond de ontwikkelingen in assetmanagement en de ISO 55000 serie. De bijeenkomst werd gehost door DNV-GL. Dagvoorzitter Ferry Visser van Stork Asset Management Technology praatte de middag vloeiend aan elkaar.

We starten met een dynamische triopresentatie over assetmanagement certificering van Vialis door Dirk Konijnenberg van Kiwa en Flip Jonasse en Ron Blok van Vialis. Door middel van een visualisatie van “een dag in 2020” heeft Vialis bij de start van het verbetertraject mooi gevisualiseerd waar de organisatie naar toe wil. Dit heeft geleid tot een generiek assetmanagement systeem en een generiek SAMP dat voor elk contract specifiek wordt gemaakt. Dirk benadrukt daarbij dat een certificeerder ook de rol heeft om de organisatie uit te dagen en te stimuleren tot verbetering. Uit de presentatie blijkt dat dat bij Vialis goed gelukt is!

Dick Hortentius van NEN plaatst assetmanagement en ISO 55000 in zijn presentatie in een breder perspectief. Hij betoogt dat er eigenlijk geen apart assetmanagement systeem in een organisatie is. Het gaat er om dat je managementsysteem ook geschikt is voor assetmanagement. Een van de ontwikkelingen op normgebied is de ISO 55010 voor financiële alignment. Deze standaard gaat helpen om professionals uit het financiële- en assetmanagementdomein dezelfde taal te laten spreken.

Leo van Dongen presenteert hoe NS prestatiemanagement organiseert binnen het ISO 55001 gecertificeerde assetmanagementsysteem. Hij gaat in op de drie sturingsniveaus die NS Techniek kent en vertelt over de levenscyclus plannen per materieelsoort. Daarnaast laat hij met praktische voorbeelden zien dat voor een intensief bereden netwerk een hoge prestatie alleen maar mogelijk is als de productieprocessen en onderhoudsprocessen optimaal op elkaar zijn afgestemd.

Tenslotte presenteert Ton van Wingerden van DNV GL wat de verbeteringen zijn in de vernieuwde ISO 55002 (de toelichting op de ISO 55001). Ton was trekker van de vernieuwing van dit document vanuit de ISO assetmanagement commissie. Hij roept de aanwezigen op deel te nemen aan de deze commissie. Belangrijke onderdelen die aan de 55002 zijn toegevoegd betreffen: inhoudsopgave van het SAMP, gecontracteerde service providers, het begrip waarde en schaalbaarheid.

Aansluitend aan de presentatie krijgt Bob Okhuizen als voorzitter van IAM-NL het eerste exemplaar van de Nederlandse versie van de ISO 55002 uitgereikt.

We sluiten de interessante middag af met een gezellige borrel.