Advies & interimmanagement

ISO 55002 is vernieuwd

ISO 55002 Assetmanagement - Richtlijnen voor het toepassen van ISO 55001Op 27 november 2018 is de nieuwe versie van ISO 55002 gepubliceerd. De nieuwe ISO 55002:2018 geeft gedetailleerde toelichting bij elke eis uit ISO 55001 en de implementatie daarvan. Daarbij wordt uitgelegd hoe de eisen van toepassing zijn voor het assets, assetmanagement en het assetmanagement systeem. 

Voor zeven belangrijke onderwerpen die een relatie hebben met elk hoofdstuk van ISO 55001 wordt een uitgebreide toelichting gegeven. Dit betreft:

Waarde - Wat is waarde en wat is de relatie met bijvoorbeeld doelstellingen, risicomanagement, levenscyclus en het nemen van beslissingen.

Scope van een assetmanagement systeem - Het belang van aspecten zoals organisatiestructuur, verantwoordelijkheden, criticaliteit van assets en wijze van uitbesteden voor het bepalen van de scope van het assetmanagement systeem.

Strategisch Asset Management Plan (SAMP) - Het doel van het SAMP en uitleg over de inhoud van het SAMP, zowel voor assets als voor het assetmanagement systeem. Daarnaast wordt de relatie tussen het SAMP en Asset Management Plannen (AMP’n) uitgelegd.

Assetmanagement beslissingen - Wat is van belang bij het opzetten van een goede structuur voor het nemen van beslissingen op verschillende niveaus. Wat zijn de relaties met bijvoorbeeld waarde, risicomanagement en informatie.

Risicomanagement - Uitleg over kansen en risico’s voor assets, assetmanagement en het assetmanagementsysteem en wat van belang is bij het managen van deze kansen en risico’s.

Relatie tussen financiën en assetmanagement - Het belang van goede samenwerking tussen financiële- en niet financiële functies, eenduidige informatie, geïntegreerde planning en gebalanceerde beslissingen.

Schaalbaarheid voor kleine organisaties - ISO 55001 is toepasbaar voor zowel grote complexe organisaties als voor kleine eenvoudige organisaties. Hoe kunnen kleine organisaties op praktische wijze met de eisen omgaan.

De Engelse versie van ISO 55002 is zowel in een papieren versie als in pdf te koop bij NEN. Het is de verwachting dat de Nederlandse versie in februari 2019 gepubliceerd wordt.

 

NEN normcommissie assetmanagement ISO 55000 ISO 55001ISO 55002:2018 is ontwikkeld door de ISO/TC 251 Commissie waar experts uit 31 landen in deelnemen. AssetPouwer is lid van de ISO/TC 251 Commissie en volgt en beïnvloed mede daardoor de ontwikkelingen op het gebied van assetmanagement.