Advies & interimmanagement

Congres Beheer en Onderhoud Infrastructuur 2017

NIBOp 8 maart 2017 vond het door NIB georganiseerde Congres Beheer en Onderhoud Infrastructuur plaats. Verschillende sprekers deelden hun ervaringen op het gebied van assetmanagement. Enkele hoogtepunten:

De provincie Noord Holland heeft een succesvol ISO 55001 certificeringstraject doorlopen. Directeur Beheer en Uitvoering, Chris de Vries vertelde dat tijdens dit proces zwakke schakels in het areaal aan het licht kwamen. Een belangrijk resultaat is dat nu betere keuzes aan de politiek kunnen worden voorgelegd. Daarnaast wordt  het ISO 55001 certificaat gezien als een “diploma” voor het team.

Lindy Molenkamp, Hoofd eenheid Wegen en Kanalen bij de Provincie Overijssel vertelde dat de ontwikkelingen op het gebied van assetmanagement zorgen voor het sluiten van de PDCA cirkel. Ook kan de provincie laten zien dat er zorgvuldig gewerkt wordt. Een ander belangrijk aspect dat zij noemde is het kunnen inspelen op ontwikkelingen op het gebied van klimaat en milieu.

Harry Soffner, beleidsmedewerker bij de Gemeente Bernheze gaf een pleidooi om inwoners expliciet te betrekken bij het maken van plannen. “Start met een lege tekening”. Uiteindelijk bepaalt de raad. Door goed assetmanagement kunnen aan de raad keuzes worden voor gelegd inclusief de invloed op de waarden van de gemeente.

Rob Hermse, intern Service provider van de Gasunie presenteerde best practices op het gebied van risico gestuurd onderhoud. Daarbij ging hij ook in op de rolverdeling tussen asset owner en service provider.